• masaza1
 • masaza2
 • masaza3
 • masaza4
27
feb

Masaža – ritual modernog doba

logo-arcus-klub-fit-relaxstrategija-otvaranja-obavestenje
Procedura otvaranja klubova
Molimo Vas, ukoliko želite da otvorite klub, ispunite naš Upitnik za franšizu Zauzvrat ćemo Vam poslati detaljna uputstva za otvaranje kluba.

masazaMasaža je drevna veština lečenja i terapija koja potiče iz tradicionalne kineske medicine. Vršenjem raznih tipova masaže na određenim delovima tela, efikasno se postiže harmonizacija psihofizičkih funkcija i stanja.

Do izvesne mere masaža se može primeniti u prevenciji i lečenju nekih bolesti. Prema kineskoj medicini, svaki od unutrašnjih organa ima svoju tačku i nervni završetak na koji se može primeniti stimulacija kako bi se poboljšalo stanje tog organa (akupunktura i akupresura).

U gornjem delu ljudskog tela postoji oko 650 tačaka koje su usko povezane sa određenim organima. Uz pomoć masaže krvni sudovi se oslobađaju pritiska, poboljšava se cirkulacija i oboleli organi počinju bolje da funkcionišu.

Masaža je svakodnevna čovekova potreba koja pozitivno utiče na njegovo zdravlje i raspoloženje.

Pomoću kiropraktike, šijacu masaže i masaže gnječenjem može se poboljšati cirkulacija, metabolizam i ojačati imuni sistem. Praksa stara oko hiljadu godina potvrdila je da masaža znatno pomaže kod upala, grčeva u mišićima, hiperplazije (prekomerni rast ćelija), fibroze i krvnog pritiska, takođe jača muskulaturu, poboljšava elastičnost i čvrstinu kože i utiče na pravilnu funkciju žlezda.

Zbog toga je masaža jedan od najboljih načina za poboljšanje fizičkog i emocionalnog zdravlja, povećanja radne sposobnosti, relaksaciju i umanjenje stresa.

Poznato je da je masaža primenjivana kod prvobitnih plemena i naroda. Literaturni podaci ukazuju da je ona primenjivana u dalekoj proslosti u južnoj Africi, Egiptu, Vavilonu, Asiriji, na drevnom Istoku, u Indiji, Grčkoj i Rimu. U Indiji ajur-vedska svedočanstva (iz IX-III veka p.n.e.) o poznavanju života govore o primeni masaže, a egipatski podaci sežu čak do XII veka p.n.e. Za razliku od drevne Grčke i Rima, masaža se u Evropi široko ne sprovodi sve do početka XIX veka. Od XIX veka masaža se primenjuje kao medicinska masaža u brojnim centrima širom sveta (klinike, bolnice, banjsko-klimatska lečilišta, fizioterapeutski kabineti i kozmetološki saloni), a brojna ispitivanja ukazuju na uticaj masaže na metaboličke procese u organizmu.osnovi-masaze

Naučno objašnjenje dejstva masaže na čovekov organizam dugo nije postojalo, bez obzira što masaža ima duboke korene u primeni. Tek se u drugoj polovini XIX veka pojavljuju radovi koji pokušavaju da objasne fiziološko dejstvo masaže na organizam. Sedamdesetih godina XIX veka dolazi do pravog procveta primene masaže. Osnivašem savremene tzv. klasišne masaže može se smatrati ruski lekar Zabludovski (XIX vek) koji provodi istraživanja vezana za primenu masaže i govori o indikacijama i kontraindikacijama za njenu primenu. Savremeno objašnjenje dejstva masaže zasniva se na mehaničkom nadražaju ekstero-, proprio- i intero-receptora, pri čemu se javljaju razne reakcije tkiva i organa. Osim ovog, masaža ima i direktno mehaničko dejstvo na tkivo. Pod uticajem masaže povećava se oticanje limfne i venske krvi, nastaje aktivna hiperemija arteriola i kapilara, što povećava lokalni metabolizam i eliminaciju raspadnih, štetnih metaboličkih produkata, resorpciju otoka i poboljšava trofiku tkiva. Deluje spazmolitički, analgetički, povećava sekretornu aktivnost lojnih i znojnih žlezda, što dovodi do smanjenja zamora, poboljšanja kontaktilne sposobnosti i opšteg relaksantnog i sedativnog dejstva.

Masaža se može podeliti na savremenu i tradicionalnu istočnjačku, kojoj pripada i refleksno-segmentna masaža uključujući i akupresuru. Savremena masaža je povezana sa kinezi terapijom i ukoliko se primenjuje kompleksno veoma je efikasna. U savremenoj praksi masaža se koristi ne samo u terapeutske, već i u profilaktičke svrhe (relaksaciona, sportska). Deli se prema načinu izvođenja, delu tela koji tretira i prema nameni. Najčešće se govori o klasičnoj i refleksno-segmentnoj masaži. Tradicionalna istočnjačka masaža sastoji se iz dva dela: opšteg (pripremnog) i posebnog (zasnovanog na uspostavljanju cirkulisuće energije u izmenjenim meridijanima). Suština pripremne masaže je linijska masaža duž pet vertikalnih linija meridijana u oblasti leđa (GV meridijan, bilateralne medijalne i lateralne linije BL meridijana). Refleksno-segmentna masaža ima korene u dalekoistočnoj tradiciji, a na zapadu se u modifikovanoj formi uvodi u širu praksu početkom XX veka, kada Scerbak (1903-1908) proučava uticaj mehaničkih vibracija na ljudski organizam kroz vibracionu masažu.

Metodologija Scerbaka tretira zone koje su refleksno povezane sa nervnim centrima, jer je u funkcionalnom smislu kičmena moždina podeljena na više segmenata od kojih počinje inervacija unutrašnjih organa i odgovarajućih kožnih zona (Hedove zone). Kod nekih oboljenja unutrašnjih organa, refleksnim putem se u istoj inervacionoj zoni u kojoj se nalazi odgovarajući organ javljaju promene u koži, potkožnom tkivu, mišićima i periostu. Kao posledica patofizioloških i patoloških promena u ovim tkivima nastaju bolne manifestacije označene kao bolne tačke ili trigger points (tačke okidanja), sa najčešćim karakteristikama: osetljivost na palpaciju (pri pritiskanju prstom nastaje bol ne samo u njoj, već i u udaljenoj regiji); prečnika 1-2 cm; lokalizacije u raznim tkivima (mišići, vezivno tkivo, periost); pacijent najčešće nije svestan njihovog postojanja; nisu direktno povezane sa regijom u kojoj se oseća bol, ali se nalaze na istom segmentnom nivou simpatičkog nervnog sistema. Bolne tačke se veoma uspešno tretiraju različitim vidovima refleksne masaže, čime se uspostavlja ravnoteža vegetativnog nervnog sistema, i otklanja ili ublažava bol. Iako deo klasične masaže, od nje se razlikuje individualnim pristupom i izborom individualnim zona (u zavisnosti od oboljenja).

Akupresura je jedna od najstarijih refleksnih metoda lečenja zasnovana na istočnjačkoj filozofiji, a sprovodi se draženjem akupunkturnih tašaka pritiskom prstiju. Veoma je rasprostranjena zbog svog terapeutskog efekta, kao i zbog jednostavnosti primene na telo pacijenta. Sprovodi se kao monoterapija, u sklopu kompleksnog lešenja ili u profilaktičke svrhe. Akupresura ne izaziva negativne efekte, a pri pravilnoj primeni daje dobar profilaktičko-terapeutski efekat, posebno pri oboljenjima funkcionalnog karaktera. Refleksno dejstvo akupresurne masaže na celokupni nervni sistem igra veliku ulogu u regulacijii funkcija pojedinih organa i sistema, kao i u uspostavljanju funkcionalne ravnoteže uopšte. Pomoću nje se može delovati sedativno ili tonizirajuće na nervni sistem. Može se sprovoditi od najranijeg uzrasta (kod odojčadi, sa slabim razdraženjem), preko srednjeg doba (jako razdraženje u životnom periodu od 15-30. godine), do duboke starosti (u uzrastu od 31-50. godine masaža srednje jačine, a kasnije slaba razdraženja). Dužina sprovođenja akupresure zavisi od pojedinačnih slučajeva, starosti, pola i patologije. Bez obzira na stepen razdraženja i dužinu njenog trajanja akupresura u svim slučajevima dovodi do reaktivnog odgovora organizma u smislu normalizacije opšteg stanja na nivou sistema, organa, pa sve do ćelijskog nivoa. Posebno dobar efekat ispoljava na poremećeni krvotok kako funkcionalnog tako i organskog karaktera, bolesti pluća, bolesti organa za varenje, bolesti urogenitalnih organa.

Mišićni sistem ima ogromnu korist od masaže. Mišići zadržavaju ravnotežu opuštanja i kontrahovanja. Neki masažni zahvati opuštaju i istežu mišiće i meka telesna tkiva, umanjujući grč i tenziju mišića. Fibrozna tkiva athezije i staro ožiljno tkivo se mogu razbiti. Masaža doprinosi dobrom tonusu mišića. Zamor i krutost mišića prouzrokovani prekomernom aktivnošću, kao i njihov rezultat nagomilane toksične supstance, redukuju se i kontrakovanjem i opuštanjem mišića, skeletni sistem se jača.osnovi-masaze-2

Poboljšana cirkulacija krvi i limfe u mišićima dovodi do bolje cirkulacije u kostima na kojima se oni nalaze doprinoseći njihovoj boljoj ishrani i rastu. Ona smanjuje pritisak u arterijama i venama i ubrzava protok krvi kroz sistem, rad srca postaje pravilniji, dok sama brzina njegovog rada opada, a smanjuje se i visoki krvni pritisak. Limfni sistem biva podstaknut a protok limfe kroz sistem ubrzan. Za vreme masaže velikom brzinom se eliminišu otrovne supstance akumulirane u našem telu izloženom stresu. Respiratorni sistem pozitivno reaguje, u toku masaže disanje se usporava i produbljuje.Ako je prisutna sluz i bronhijalni sekret, masažom, odnosno posebnim pokretima, mogu da se izbace iz pluća. Digestivni sistem ima koristi od masaže jer on podstiče peristalističku aktivnost u debelom crevu i pospešuje eliminaciju fekalnih materija boreći se protiv zatvora.

Masaža mišićavih zidova creva i abdomena stimuliše izlučivanje sokova iz jetre, pankreasa, želuca i creva. Masaža potpomaže ishranu kože i njenu aktivnost. Poboljšava se rad lojnih i znojnih žlezda, rad bubrega, čime se ubrzava eliminacija otpadnih materija. Masaža je odlično preventivno lečenje suštinski važno za održavanje zdravlja i kondicije. Sprečiti je mnogo bolje nego lečiti.

Izbor akupresurnih tačaka zavisi od cilja sprovođenja akupresure. U profilaktičke svrhe treba koristiti tačke sa opšte okrepljujućim dejstvom, a u terapeutske svrhe tačke na ugroženom meridijanu ili organu. Akupresura se izvodi u pravcu energetskog toka meredijana, uz poštovanje ostalih pravila kineske tradicionalne medicine za izbor recepture. Masažom stopala i šake postižu se profilaktički i terapeutski efekti kao i pri primeni korporalne akupresure. Stopalo i šaka predstavljaju refleksne površine - mikro sisteme na kome su reprezentovani svi organi čovečjeg tela. Pri primeni ovih masaža neophodno je voditi računa o maloj površini reprezentovanih organa. Šiacu masaža izvodi se pritiskom specijalnih tačaka prstima, laktovima ili kolenima. Tačke se poklapaju sa akupunkturnim tačkama, a šiacu masaža se takođe sprovodi u profilaktičke i terapeutske svrhe. Anti-stres masaža može biti profilaktička (tradicionalna masaža po opštem tipu) ili terapeutska (uspostavljanje cirkulišuće energije u izmenjenim meridijanima). Prilikom masiranja treba slediti osnovna pravila: od slabijeg ka jačem intenzitetu, od periferije ka centru, a u slučaju akupresure slediti tok meridijana. Postoji više metodičkih pokreta ruku (hvatova) kojima se izvodi masaža. U hvatove spadaju: glađenje, gnječenje, trljanje, lupkanje i vibracije. Radi ostvarivanja boljeg kontakta izmedju ruke terapeuta i kože pacijenata, upotrebljavaju se indiferentne masti i talk, a kod osoba bez alergijskih predispozicija koriste se aromatična ulja. Izbor eterskog ulja zavisi od namene. Doziranje zavisi od mesta i površine delovanja, reaktivnosti kože, tkiva i reaktivnosti uopšte, kao i tehnike (masaža ne sme biti bolna i neprijatna za pacijenta, te iskusan terapeut bira veličinu pritiska i tehniku masaže). Trajanje procedura za lokalnu masažu iznosi 10-15 minuta, a za opštu od 30-45 minuta. Sprovodi se svakog ili svakog drugog dana u seriji od 10 ili više seansi, tj. u zavisnosti od potrebe ili patologije.

Dobri profilaktičko-terapeutski rezultati masaže zavise od pravilnog opredeljenja i poštovanja uputstva za indikacije i kontraindikacije u savremenoj i tradicionalnoj medicini, pri čemu se različiti efekti postižu kao posledica načina primene zahvata, lokacije primene, kao i intenziteta i specifičnosti njihovih delovanja.

acu-sr

Moderan život je pun stresa. Širom sveta, zaposleni u kancelarijama pate od nagomilanog umora i stresa, ukočenih ramena i bolova u leđima. Iako ovo izgleda nevažno, može biti loše po Vašu kompaniju. Kompanije širo sveta ulažu sredstva i razmišljanje u programe korporacijskog wellness-a, koji je predviđen da poboljša zdravlje zaposlenih, smanji bolovanja, ojača moral i poveća učinak. Danas, prostori za odmor u mnogim kompanijama opremljeni su masažnim foteljama za zaposlene da bi smanjili umaranje i stres tokom radnog dana.

korporate-masazaMnoge analize su potvrdile koristi od masaže u masažnim foteljama . NASA je u svojoj studiji potvrdila da kratki odmor tokom radnog vremena povećava produktivnost za 35% i popravlja rasuđivanje za 50%. Univerzitet Severne Karoline je poredio pauzu u vidu desetominutne masaže s uobičajenom kafe pauzom i otkrio da je masaža efikasniji način za oslobađanjanje od stresa na poslu. ARCUS je spreman da asistira kompanijama, koje omogućavaju ugodnosti za svoje zaposlene. Naša posvećenost masaži, ogleda se u misiji da unapredimo psihičko i fizičko zdravlje onima koji koriste naše proizvode.

Ne treba uzimati olako delove tela koji su ukočeni i pod stresom. Stres dovodi do glavobolja, ukočenih ramena, naprezanja očiju i skoro ozbiljnih stanja, poput hladnih ruku i stopala ili nečega što može uticati na unutrašnje organe. Nesanica i depresija mogu biti posledice stresa.Masažom se otpušta endorfin, važan hormon zadovovljstva sa umirujućim dejstvom na stres. Endorfin se oslobađa kada osoba oseća zadovoljstvo ili uživanje i veruje sa da poboljšava imunitet kao i sposobnost samozalečenja našeg tela. Kroz naša mišićna vlakna prolaze mnogi krvni sudovi i nervi, zato kada opustimo mišiće oslobađamo naše krvne sudove od pritiska. Masaža omogućava bolju cirkulaciju, a ima opuštajuće dejstvo i na nerve. Postigavši balans u nervnom sistemu pozitivno utičemo i na unutrašnje organe.

I pored saznanja da je masaža efektna u olakšavanju od zamora, moderni zaposleni su previše zauzeti poslom i kućnim životom, da bi pronašli priliku da odu na masažu. Sa Arcusom, Vi i Vaši zaposleni možete uživati u zadovoljstvima i mogućnostima kratke, visokokvalitetne masaže.

Kada pomislite na sve vaše bolove i tegobe, vaša najveća želja je da imate na raspolaganju sopstvenog masera 24 h dnevno, ali to se sigurno neće desiti! Ako želite prihvatljivo i priuštivo rešenje, razmislite o masažnoj fotelji. Postićićete iste rezultate kao sa licenciranim maserom za deo te cene. Sa masažnom foteljom postižete potpunu relaksaciju, a doprinosi i smanjenju vašeg svakodnevnog stresa. Primetićete da ona može da vas umiri na kraju dugog dana ili čak da vas uspava! Zašto ne proveriti šta ima da ponudi?

masazna-foteljaOni koji su skloni upalama mišića i imaju bolove u leđima uveriće se da je masžna fotelja za njih sjajno rešenje. Prenapetost u mišićima će vremenom popustiti, a i hronični bolovi mogu da na ovaj način iščeznu. Videćete da ćete smanjiti i posete svom fizioterapeutu zahvaljujući ovom mehaničkom čudu. Videćete da vaša masažna fotelja izuzetno povoljno deluje na vaše zdravlje. Poboljšava cirkulaciju krvi i limfe , a ovo takođe doprinosi lakšoj eliminaciji toksina iz vašeg tela. Više kiseonika će cirkulisati vašim tkivima što će doprineti bržem oporavku nego obično. Imajte na umu da vam dobra masažna fotelja omogućuje sveobuhvatnije pokrete. Pomaže vam da se istežete i savijate i možete se iznenaditi koliko ste postali elastičniji. Ispuštanje endorfina deluje kao prirodno ublažavanje bola, a vi se osećate neverovatno opušteno i lagodno.

Ne brinite ako čujete ili osetite meko puckanje kada ste u masažnoj fotelji. To jednostavno može da znači da se mišić u predelu rebara opušta. Ukoliko su prenapeti, oni zapravo mogu ograničiti vaše disanje! Nakon što provedete određeno kvalitetno vreme u fotelji probajte da duboko udahnete. Biće mnogo lakše, nego pre što ste seli. Da li imate loše držanje? Ljudi sa hroničnim bolovima i tegobama obično imaju loše držanje .Poguren položaj i pogrbljena ramena mogu da pogoršaju probleme sa kostima, ligamentima i mišićima, ali vreme koje provedete masirajući se u fotelji delovaće na vas izuzetno blagotvorno a nakon toga moći ćete da stojite mnogo uspravnije.

Zapamtite da loše držanje može da doprinese oboljenjima, kao što je degenerativni artritis. Uverićete se da redovnom upotrebom masažne fotelje možete ovo sprečiti. U ovom pogledu razmišljajte unapred, jer nikada ne znate šta vas čeka iza ugla. Vodite računa o svojim kostima i mišićnim tkivima i zapamtite da vreme koje provedete u masažnoj fotelji predstavlja izuzetno dobro održavanje. Kada ste u masažnoj fotelji, oslobođeni bola, opušteni i puni zdravih endorfina, osećaćete se sjajno. To može da doprinese vašem dobrom raspoloženju i da poboljša vaše zdravstveno stanje, a uverićete se da niste više tako napeti u komunikaciji sa porodicom i prijateljima. Mnogo je jeftinije od profesionalnog masera

Skoro da ne prođe dan a da se na televiziji ili u novinama ne spomene wellness centar i nešto vezano za zdrav život.Zapitamo li se zašto nas to prilično okupira.Mi smo kao i većina svetske populacije iz razvijenih društava saterani u ćorsokak pa nas ovaj moderan način opuštanja jedino može vratiti u normalan tok.Trend brzog života koji nas sve više zahvata ne sme nas odvojiti od navike za opuštanjem i tradicijom za rituale uživanja .

Wellness je danas postao sastavni deo ponude svakog modernog hotela a sastavni deo toga je naravno i MASAŽA . Ako realno pogledamo svakom od nas je potrebna masaža jer se prilično izlažemo stresu a termine za rekreaciju uredno preskačemo.Mnogo putujemo,jurimo sa sastanka na satanak, praktično mrtva trka sa vremenom a njega je naravno uvek malo. Kada i kako sebi priuštiti ritual od 2-3 sata dnevno što ukupno sa zakazivanjem, pripremom, masažom i sređivanjem čini utrošeno vreme za takav vid opuštanja i oporavka? To je svakako moguće jednom ili dva puta mesečno ali šta je sa ostalim danima koji su takođe deo našeg života kojeg treba uskladiti, normalizovati i naše telo održati vitalnim.ritual

Tu su ARCUS masažne fotelje. Za onog koji nije probao njihovu masažu veliki upitnik a za one koji se već na njima masiraju pravi prijatelj . Fotelja je tu da vas uvek izmasira kada je to potrebno i na način na koji to želite. ARCUS je brend masažnih fotelja koji je prisutan na celoj teritoriji bivše Jugoslavije i nosi epitet najkvalitetnijih što potvrđuje veliki broj zadovoljnih kupaca i korisnika.Arcus poseduje paletu od deset modela (najveću na tržištu ) što će udovoljiti svim zahtevima i potrebama kupaca.Nekada su masažne fotelje praktično masirale samo vibracijom a danas su ARCUS masažne fotelje veoma sofisticirane , modernog izgleda vrhunske izrade i omogućavaju izuzetno kvalitetnu masažu što može udovoljiti čak i zahtevima fizioterapeuta.To potvrdjuje činjenica da ARCUS fotelje masiraju ,gnječenjem, lupkanjem, šijacu, valjanjem, da se može podesiti intenzitet, pozicija ,ugrejati deo tela, a masiraju nas od stopala do vrata i sve to uz predivnu opuštajuću muziku. Masaža na fotelji stvara ugođaj koji se ne treba opisivati već probati .Treba reći da se na fotelji mogu masirati svi zdravi ljudi pa čak i trudnice osobe sa proširenim venama i osobe koje su imale neku povredu kičme jer im mogućnost programiranja to dozvoljava.Masaža na fotelji se preporučuje do 30 min. dnevno jer je intenzivna i celovita.Fotelja kao što je IDEAL PRO se obično nalazi oko recepcije ili u nekom od foajea dok su fotelje AVANGARD , AMBASADOR i ELEGANT neizostavni deo predsedničkog ili bilo kog luksuznijeg apartmana . Modeli kao što su ROJAL,DIPLOMAT,PRESTIG, DELUX I SUPERIOR su obično sastavni deo fitnesa i kozmetičkog salona.Napomenućemo da većina gostiju a pogotovo gosti visokog turizma dobro znaju šta je masaža na fotelji jer ih uglavnom već imaju u svojim domovima pa očekuju takvu uslugu i u hotelima gde odsedaju .

Interesantno je reći da je fotelja radnik koji nikada ne odbija klijenta i uvek ga jednako kvalitetno izmasira. Ako pogledamo finansijski efekat , fotelja IDEAL PRO koja radi na novčanice i koja ne zahteva nikakvo servisiranje od strane osoblja jedan je od značajnijih nosioca prihoda. Cena masaže na ovoj fotelji je izuzetno povoljna i pristupačna svima. Ako negde primetite ARCUS masažnu fotelju slobodno se izmasirajte i uverite se u ono što ste ovde pročitali a ako ste vlasnik hotela postavite fotelju u svoj objekat u holu recepcije , luksuznom apartmanu , teretani ili kozmetičkom salonu i na taj način obogatite svoju ponudu uvedite svetske standarde i kod vas i uverićete se u isparavnost ove preporuke.

Interes i značaj masažne fotelje za kompanije

 • Veća produktivnost zaposlenih,
 • Bolja energičnost zaposlenih,
 • Manji broj bolovanja,
 • Bolje uvažavanje i razumevanje poslodavca,
 • Poboljšani odnosi sa klijentima / kupcima,
 • Konkuretnost vaše industrijske grane,
 • Poreske olakšice,
 • Poboljšana dobrobit zaposlenih,
 • Podsticaj za zaposlene / kupce,
 • Optimističnije osoblje.

 

Uticaj masažne fotelje na zdravlje

 • Povećana elastičnost i pokretljivost zglobova,
 • Blagotvorno za artritične zglobove,
 • Smanjeni grčevi u mišićima,
 • Ublažava mišićne upale,
 • Poboljšana cirklacija, naročito kod oteklih zglobova,
 • Smanjena hipertenzija i poboljšan krvni pritisak,
 • Ublažava glavobolje izazvane napetošću,
 • Jača imuni sistem, koji vam daje opšti utisak dobrobiti,
 • Bolje držanje u stojećem stavu činite se višim i uspravnijim,
 • Mnogo dublji i odmorniji san.
fit-step-1ideal-pro-1masaza-1sogno-1wellness-1